מחשבות על פייסבוק
ליווי אוצרותי - דר' מירב שטרק
במסגרת הפעילות במועדון לאמנות הצילום "תמונת מצב" נבדקה השפה החדשה שהחלה להתפתח בעולם, שפת הפייסבוק, שהפכה להיות אחת מהרשתות החברתיות המובילות והפופולרית ביותר.
התערוכה עצמה בנוייה משלושה חלקים:
1. פרויקט משותף
2. פרויקט אישי
3. פרויקט המחבר בין הפרויקט המשותף לפרויקט האישי.
פרויקט משותף
שיתוף תמונות ברשתות חברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם שינה את האופן בו יחידים מתקשרים באמצעות צילום. תופעה זו עומדת בבסיס הפרויקט המשותף לחברי מועדון הצילום "תמונת מצב", שבחנו את התופעה כפעילות שתופסת כיום חלק חשוב בחיינו כפרטים, אך יותר מכך, גם מעצבת את עולמנו החברתי והתרבותי ובכך משנה את חוקי המשחק של עולם הצילום. הצילום הפך חלק מרכזי בתקשורת בין אנשים. במהלך שנת 2012, חקרו צלמי מועדון "תמונת מצב" את הפייסבוק ואת כוחה של הרשת החברתית בהפיכת הצילום למדיום תקשורת בין-אישית. חלק קטן מההתכתבות בתמונות מוצג כאן.
הפרויקט החל מתמונה אחת עליה הגיב כל אחד בתמונה משלו. בשלב השני הגיבו הצלמים לתמונות החברים שכבר הועלו. התהליך היה מורכב: היה על הצלם להסתכל על התמונות בפייסבוק, להתמקד בתמונה מסוימת, להיזכר בתמונה משלו, לחפש בארכיון ולהעלות את התמונה שבחר. כמובן שטקסט היה חלק בלתי נפרד מהתהליך, והתמונות שהועלו באו מהארה בעקבות השילוב של תמונה וטקסט.
כידוע, בדף הפייסבוק התמונות מוצגות אחת מתחת לשנייה. לעומת זאת, בתערוכה התמונות מוצגות כמו עץ יוחסין המאפשר לבחון את הקשרים בין התמונות.
מההתבוננות עולות תחושות מורכבות: מצד אחד, רצף ושילוב התמונות הצבעוניות הייחודי לעבודה זו מענגים את העין. מצד שני, שפע התמונות מקשה על התמקדות (בשפת הרשת: TMI= too much information). המידע האינסופי מביא לצמצום הזמן המוקדש לתמונה, ומכאן לשטחיות בבחינת התמונות ואי הפנמה של המסר. יתר על כן, שפע התמונות נותן הרגשה של "כבר ראינו הכל", ומכאן מגיעה האמירה השנויה במחלוקת: "אין צורך לצלם כי כבר הכל צולם".
בנוסף, ניתן להבחין ששרשרת התמונות מדגימה את אפקט הפרפר: על פי תיאורית הכאוס תנועת כנפי פרפר יכולה לגרום לסופת טורנדו. כך גם השתלשלותן של האסוציאציות בתמונות יכולה להוביל למקומות שונים ובלתי צפויים. ואכן, התגובות לתמונות נחלקות לשני סוגים:
1. תגובה בתמונה דומה המאשרת את נראות התמונה ומקבילה לשיחת חולין. הרבה מהתגובות שייכות לקטגוריה זו.
2. תגובה בתמונה מסוג אחר המוסיפה נדבך ויוצרת סיפור בהמשכים או משנה את כיוון החשיבה ומקבילה להוספת רעיונות או מידע. תגובות מסוג זה מתחילות ענף חדש של תגובות.
פרויקט אישי
הפרויקט האישי הוא תוצר התמקדות של כל אחד מחברי מועדון הצילום 'תמונת מצב' בנושא אחד ומיוחד הקרוב לליבו. תהליך ההתמקדות יצר מרחב ללמידה וחקירה במספר מימדים: יכולת טכנית, ראיה צילומית ואמירה אסתטית וחברתית. עם התפתחות הפרויקט האישי של כל צלם וניתוח תמונותיו עלו תובנות מעניינות, והצלמים התמודדו עם בניית סדרת תמונות תוך שהם מכוונים אל נושא אחד, שיש לו שפה ויזואלית מובחנת. לכל סדרה מסר ייחודי, ויחדיו מעלות הסדרות קשת של סוגיות המעסיקות את החברה הישראלית ואת הצלמים.
חיבור בין פרויקט הפייסבוק לפרויקט אישי
כדי לבדוק את הקשר בין שני הפרויקטים נפתחה לכל צלם תיקייה עם כל התמונות אותם סימן כתמונות אהובות (התיוג אהבתי או like). מתוך התיקייה נבחרו תמונות המתכתבות עם הסדרה האישית. הזיקה ביניהם היתה חיבור ויזואלי, רעיוני או רגשי. הקלות בה נוצר הקשר בין שני הפרויקטים מעלה שאלות על אובייקטיביות ועל המודעות או יותר נכון אי המודעות להשפעה שיש לחומרים אליהם אנחנו נחשפים כשאנחנו גולשים ברשת.

גלריית התיאטרון בירושלים 2013